(leestijd 4 minuten)
Sir Isaac Newton heeft een indrukwekkend boek geschreven, waarin hij zijn drie bewegingswetten beschreef. Newton legde daarbij de basis voor de klassieke mechanica en herdefinieerde de manier waarop de wereld naar fysica en wetenschap keek.
Wat interessant is dat de drie bewegingswetten van Newton ook kunnen worden gebruikt als een interessante analogie voor het verhogen van jouw productiviteit. En het vereenvoudigen van je werk.
Eerste bewegingswet: (de traagheid wet)
Een object blijft in rust of blijft met een constante snelheid bewegen, tenzij verandert door een externe kracht. Dat wil zeggen objecten in beweging hebben de neiging om in beweging te blijven. Objecten in rust hebben de neiging om in rust te blijven.
In veel opzichten is het menselijke “uitstelgedrag” een fundamentele wet. Het is de eerste wet van Newton toegepast op productiviteit. Objecten in rust hebben de neiging om in rust te blijven.
Het goede nieuws? Het werkt ook andersom. Objecten in beweging hebben de neiging om in beweging te blijven. Als het gaat om productief zijn, betekent dit één ding: het belangrijkste is om een manier te vinden om te beginnen. Als je eenmaal bent begonnen, is het veel gemakkelijker om in beweging te blijven.
Dus, wat is de beste manier om te beginnen als je niet in beweging komt en blijft uitstellen?
In mijn ervaring is de 2-minutenregel de beste methode om hiervoor in te zetten.
Dit is de 2-minutenregel aangepast voor productiviteit: om uitstel te overwinnen, vind een manier om je taak te starten in minder dan twee minuten. Bedenk daarbij dat je de taak niet hoeft te voltooien. Eigenlijk hoef je zelfs niet aan de primaire taak te werken. Dankzij de eerste wet van Newton zult je echter merken dat zodra je een kleine taak van 2 minuten start, het veel makkelijker is om in beweging te blijven.
Hier zijn enkele voorbeelden…
Op dit moment heb je misschien geen zin om te gaan hardlopen. Maar als je je hardloopschoenen aantrekt en je waterfles vult, kan die kleine start genoeg zijn om je de deur uit te krijgen.
Op dit moment staar je misschien naar een leeg scherm en heb je moeite om een rapport te schrijven. Maar als je slechts twee minuten willekeurige zinnen schrijft, dan zie je dat dit de start kan zijn om hele handige voor het rapport te gaan schrijven.
Op dit moment zie je de oplossing voor een probleem niet en blijft het in je hoofd zitten en je energie verstoren. Als je het probleem bespreekt met een collega of vriend komen er wellicht inzichten die je verder helpen, en in beweging krijgen om het probleem op te lossen.
Motivatie komt vaak na het starten. Vind een manier om klein te beginnen. Objecten (en mensen) in beweging hebben de neiging om in beweging te blijven.😊
De tweede bewegingswet: (kracht verandert snelheid)
- Tweede bewegingswet: F = ma. een voorwerp in rust zal in beweging gebracht worden als er een kracht op werkt. Een voorwerp in beweging zal versnellen, vertragen of van richting veranderen als er een resulterende kracht op werkt.
Laten we deze vergelijking splitsen, F = ma, en hoe deze van toepassing kan zijn op de productiviteit.
Er is één belangrijk ding om op te merken in deze vergelijking. Als u een object in een bepaalde richting wilt laten versnellen, dan zal de grootte van de kracht die je toepast en de richting van die kracht een verschil maken.
Het is hetzelfde verhaal om zaken gedaan te krijgen in je leven.
Als je productief wilt zijn, gaat het niet alleen om hoe hard je werkt (omvang), het gaat ook om waar dat werk wordt toegepast (richting). Dit geldt voor besluiten over het grote leven en kleine dagelijkse beslissingen.
Je kunt bijvoorbeeld dezelfde vaardigheden toepassen in verschillende richtingen en daarmee hele verschillende resultaten behalen.
Om het simpel te zeggen, je hebt maar een bepaalde hoeveelheid kracht en energie om in te zetten voor dat wat je wilt bereiken. En waar en hoe slim je die kracht inzet is net zo belangrijk als hoe hard je werkt.
Derde bewegingswet: actie < – – > reactie
Wanneer het ene lichaam een kracht uitoefent op een tweede lichaam, oefent het tweede lichaam tegelijkertijd een kracht uit die even groot en tegengesteld is in de richting van het eerste lichaam. (Dat wil zeggen Gelijke en tegengestelde krachten.)
Deze wet stelt dat krachten nooit alleen voorkomen, maar steeds in paren.
We hebben allemaal een gemiddelde snelheid waarmee we in het leven presteren. Je persoonlijke niveaus van productiviteit en efficiëntie zijn vaak een balans tussen de productieve en niet productieve krachten in je leven – vergelijkbaar met de gelijkwaardige en tegengestelde krachten van Newton.
Er zijn productieve krachten in ons leven zoals focus, positiviteit en motivatie.
Er zijn ook niet productieve krachten zoals stress, gebrek aan slaap en proberen om te veel taken tegelijk te combineren.
Als we effectiever en productiever willen worden, hebben we twee keuzes.
De eerste optie is om meer productieve kracht toe te voegen. Dit is de ” met kracht er doorheen” -optie.
We zien het wel, drinken nog een kop koffie en gaan nog harder werken. Dit is waarom mensen middelen gaan gebruiken die hen helpen zich te concentreren of een motiverende video bekijken om zichzelf op te laden.
Het is allemaal een poging om je productieve kracht te vergroten en de niet productieve krachten waarmee we worden geconfronteerd te overwinnen. Vanzelfsprekend kun je dit alleen zo lang doen totdat een burn-out zich aandient, daarom kun je voor een ‘kort’ moment zeker met de “met kracht er doorheen” strategie goed werken.
De tweede optie is om de tegengestelde krachten te elimineren. Vereenvoudig je leven, leer nee zeggen, verander je omgeving, verminder het aantal verantwoordelijkheden dat je opneemt en stop de krachten die je tegenhouden bij het bereiken van je doelen.
Werk aan de mindset dat je beter slimmer kunt werken in plaats van harder werken.
Newton’s Productiewetgeving
De 3 bewegingswetten van Newton onthullen inzichten die je vrijwel alles vertellen wat je moet weten over hoe je zo productief als mogelijk kunt zijn.
1. Objecten in beweging hebben de neiging om in beweging te blijven. Vind een manier om aan de slag te gaan in minder dan twee minuten.
2. Het gaat niet alleen om hard werken, maar ook om het werken aan de juiste dingen. Je hebt een beperkte hoeveelheid energie en kracht en waar je het toepast, is dan van belang.
3. Je productiviteit is een balans van tegengestelde krachten. Als je productiever wilt zijn, kun je proberen om met kracht door de weerstand heen te breken of je kunt de tegengestelde krachten verwijderen. De tweede optie lijkt mij minder stressvol.