De ultieme productiviteit boost is vaker nee zeggen.
Niets doen zal altijd sneller zijn dan iets doen.
Dezelfde filosofie is van toepassing op andere gebieden van het leven. Er is bijvoorbeeld geen vergadering die sneller gaat dan helemaal geen vergadering.
Dit wil niet zeggen dat je nooit naar een bijeenkomst hoeft te gaan. De waarheid is wel dat we te vaak ja zeggen tegen zaken die we eigenlijk niet willen doen. Er worden veel vergaderingen gehouden die niet gehouden hoeven te worden.
Waarom zeg je dan toch zo vaak ja?
Hoe vaak vragen mensen je om iets te doen en je antwoordt uit gewoonte: “Zeker.” Drie dagen later ben je overweldigd door hoeveel er op je to-do-lijst staat. En je raakt gefrustreerd door alle verplichtingen, hoewel je zelf degenen was die tegen al die to-do’s ja hebt gezegd.
Het is de moeite waard om je af te vragen of zaken nodig zijn. Velen van hen zijn dat niet, en een simpel “nee” maakt je productiever dan de meest efficiënte persoon.
Maar als de voordelen van nee zeggen zo voor de hand liggen, waarom zeggen we dan zo vaak ja?
Waarom we ja zeggen
We gaan akkoord met veel verzoeken, niet omdat we ze echt willen doen, wel omdat we niet als onbeleefd, arrogant willen overkomen.
Vaak moet je overwegen om nee te zeggen tegen iemand met wie je in de toekomst opnieuw contact zult hebben, je manager, een collega, je partner, familie en vrienden.
Tegen wie kun je wel nee zeggen?
Nee zeggen tegen deze mensen kan bijzonder moeilijk zijn omdat je ze leuk vindt en ze wilt ondersteunen. (Om nog te zwijgen, je hebt vaak ook hun hulp nodig.) Samenwerken met anderen is een belangrijk onderdeel van het leven. De gedachte dat een relatie te gespannen wordt, weegt vaak zwaarder dan je keuze voor je eigen tijd en energie.
Om deze reden kan het nuttig zijn om positief te zijn in je reactie. Doe wat je wilt, wees wel hartelijk en direct wanneer je nee gaat zeggen.
Zelfs als we een positieve manier hebben bedacht om vaker nee te kunnen zeggen, lijken velen van ons nog steeds een slechte balans te kunnen vinden tussen ja en nee zeggen.
Misschien is het dan een kwestie van hoe we denken over de betekenis van ja en nee?
Het verschil tussen Ja en Nee
De woorden “ja” en “nee” gebruiken we zo vaak dat het voelt alsof ze evenveel waarde in gesprek hebben. In werkelijkheid zijn ze niet alleen tegenovergesteld qua betekenis, maar ook totaal verschillend in hun waarde.
Als je nee zegt, zegt je alleen maar nee tegen één optie. Als je ja zegt, zeg je nee tegen elke andere optie.
Ik hou van de volgende stelling: “Telkens wanneer we ja zeggen tegen een verzoek, zeggen we ook nee tegen iets anders dat we met de tijd zouden kunnen bereiken.” Als je eenmaal iets hebt vastgelegd, heb je ook besloten hoe je tijd in de toekomst wordt ingevuld.
Nee zeggen bespaart tijd
Met andere woorden, nee zeggen bespaart je tijd in de toekomst. Ja zeggen kost je tijd in de toekomst.
Nee is een vorm van tijdskrediet. Je behoudt de mogelijkheid om jouw toekomstige tijd door te brengen zoals je dat wilt. Ja is een vorm van tijdschuld. Je moet op een gegeven moment je commitment terugbetalen.
Nee is een beslissing. Ja is een verantwoordelijkheid.
De rol van Nee
Nee zeggen wordt soms gezien als een luxe die alleen degenen die aan de macht zijn zich kunnen veroorloven.
En het is waar: Nee zeggen is gemakkelijker als je kunt terugvallen op een vangnet dat wordt geboden door positie, of autoriteit. Het is ook waar dat nee zeggen niet alleen een voorrecht is dat gebruikt kan worden door de succesvolle onder ons.
Het kan ook een strategie worden die je kan helpen om succesvol te worden.
Nee zeggen is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen in elk stadium van je carrière, omdat het de belangrijkste troef in het leven aanstuurt: jouw tijd. “Als je je tijd niet bewaakt, zullen mensen het van je stelen”
Hier is een belangrijk evenwicht te vinden.
Nee zeggen betekent niet dat je nooit iets interessants of innovatiefs of spontaan gaat doen.
Het betekent gewoon dat je op een gerichte manier ja zegt. Als je eenmaal alle afleidingen hebt uitgeschakeld, kan het zinvol zijn om ja te zeggen tegen gelegenheden die jou de goede richting in gaan helpen.
Je moet misschien veel dingen uitproberen om te ontdekken wat werkt en waar je je prettig bij voelt. Deze verkenningsperiode van vaker nee zeggen kan bijzonder belangrijk zijn aan het begin van een project, baan of carrière.
Hoe zeg je nee
De meesten van ons zijn waarschijnlijk te snel om ja te zeggen en te langzaam om nee te zeggen. Het is de moeite waard om jezelf af te vragen hoe jij dit doet. Welke gewoonte heb jij als het gaat om ja of nee zeggen?
Als je moeite hebt om nee te zeggen, kun je misschien de volgende strategie inzetten: “Een truc is om te vragen:” Als ik dit vandaag moest doen, zou ik het dan doen? “
Het is geen slechte vuistregel, aangezien elke toezegging die je doet in de toekomst, hoe ver weg het ook is, uiteindelijk een dreigend (tijd)probleem wordt.
Als een mogelijkheid interessant genoeg is om alles te laten vallen waar je nu mee bezig bent, dan is het een ja. Als dat niet zo is, moet je misschien twee keer nadenken.
Hell yeah methode
Dit is vergelijkbaar met de bekende “Hell Yeah or No” -methode. Als iemand je vraagt iets te doen en je eerste reactie is “Hell Yeah!”, Doe het dan. Als het je niet opwindt, zeg dan nee.
Het is niet eenvoudig om te onthouden dat je jezelf deze vragen moet stellen telkens als je een beslissing neemt, het is nog wel een nuttige oefening om je deze gewoonte aan te leren.
Nee zeggen kan moeilijk zijn, maar het is vaak gemakkelijker dan het alternatief. “Het is gemakkelijker om toezeggingen te vermijden dan om je verplichtingen weer kwijt te raken.
De waarde van nee zeggen kan groot zijn, bij een Nee zal er opnieuw worden nagedacht over het voorstel. Als het voorstel weer bij jou belandt, zal het interessanter, beter of met meer waarde zijn. Dat heb je dan bereikt met het zeggen van Nee.