Heb je voor 2022 nieuwe doelen?
Als het jaar 2021 ons iets heeft laten zien is wel dat plannen maken of doelen stellen prima is, maar dat de werkelijkheid soms lastiger is en we onze plannen aan moeten passen.
Elk plan, doel of elk goed voornemen wat je hebt, kan zijn eigen 2021 probleem tegenkomen. Het zorgen dat een goed voornemen lukt. Valt je soms zwaar, de resultaten zijn niet zoals je had verwacht, je omgeving is het niet met je eens.
Het positieve van 2021 is dat het ons helpt om te zien dat tegenslag ook zijn voordelen heeft. We hebben allemaal wel iets bedacht waar we zonder de tegenslagen van 2021 niet op waren gekomen.
Hoe 2021 ons kan helpen met plannen en goede voornemens
Het is bijna nieuwjaarsavond, en de vraag komt dan wat zijn jouw goede voornemens?
Vaak zijn dat veranderingen in ons gedrag met goede bedoelingen: meer sporten, minder snoepen en meer tijd maken voor vrienden en familie. Wat wel elk jaar blijkt, is dat het lastig is om goede voornemens vol te houden.
Goede voornemens betekend nieuw gedrag (pfff)
We weten dat, de voornemens vaak niet lukken. Wat er vooral zorgt dat het niet lukt zijn je bestaande gewoontes. Goede voornemens betekend dat je nieuwe goede gewoontes moet aanleren. Dat er nieuw gedrag voor nodig is.
En dat is makkelijker gezegd dan gedaan – vorm gewoon nieuwe gewoonten, en de resultaten komen vanzelf!
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan – vorm nieuwe gewoonten, verander je gedrag en de resultaten komen vanzelf!
Hard werken, doorzetten, fouten maken en opnieuw beginnen.
Het is inderdaad in de praktijk niet zo eenvoudig, hoe oud je ook bent, je hebt al een tijd het gedrag die je wilt veranderen. Realiseer je dat als je gewoontegedrag wilt veranderen, het eerder een marathon is dan een sprint.
Het is doorzetten, gun jezelf tijd om de nieuwe gewoonte belangrijker te maken dan de oude gewoonte. Je kunt het brein wat je gewoontes ondersteunt zien als het brein van een jonge hond. Het reageert op beloningen en moet ook beetje bij beetje worden getraind. Je zult dagen hebben dat het helemaal niet lukt.
Blijf positief en als het even niet lukt! Ga je na een paar dagen weer werken aan je goede voornemens, je hebt nog heel 2022 🙂
In dit blog wil ik je wat tips geven om je plannen en goede voornemens voor 2022 om zetten in echt ander gedrag. Ik wens iedereen veel succes met hun goede voornemens en een mooi 2022.
Kies een positieve nieuwe gewoonte.
Ik raad je aan om een nieuwe, positieve gewoonten te vinden om op te bouwen, in plaats van te beginnen met het beëindigen van een slechte gewoonte. Als je wilt stoppen met het eten van junkfood … concentreer je dan op het creëren van de gewoonte om meer groenten te eten. Goede positieve gewoontes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld:
Vaker een boek lezen, geeft je rust en kennis. Meer schrijven starten met een dankbaarheid dagboek geeft je vast een boost. Toch wat vaker gaat sport je energiebalans zal je verrassen. Kijk goed naar je eetpatroon meer groenten en minder vlees eten is goed.
Eén gewoonte per keer.
We hebben allemaal wel een lijst van een tiental gewoonten die we willen veranderen – en dat is het nu! In mijn ervaring, hoe meer gewoontes je tegelijkertijd wilt veranderen, hoe minder kans je hebt dat je slaagt. Zelfs één gewoonte per keer vraagt focus en neemt energie in beslag! Eén nieuwe gewoonte per keer is veruit de beste strategie voor iedereen.
Kleine stappen zorgen voor meer succes.
Mensen onderschatten het belang hiervan, maar samen met één gewoonte per keer is dit het belangrijkste dat je kunt doen om succes te garanderen. Begin heel klein. Begin 5-10 minuten per dag te lopen, niet 30 minuten. Eet een kleine portie groente voor een maaltijd, probeer niet om je hele dieet in één keer te veranderen. Begin zo klein als je kunt, en verhoog het geleidelijk en blijft dit consequent doen. Kleine stappen stellen je geest in staat om geleidelijk aan te passen, en is verreweg de beste methode.
Stel herinneringen of een alarm in.
Wat voor mensen in het begin lastig is, is om de nieuwe gewoonte als eerste te herinneren. Je (gewoonte) brein zal eerst je oude gewoonte naar voren schuiven.
Stel visuele herinneringen in op de plek waar je de gewoonte wilt herinneren, bijvoorbeeld in de keuken, plak een foto op de koelkast met de nieuwe gewoonte. Of leg een boek op de plaats waar nu altijd de afstandsbediening van de tv ligt als je meer wilt lezen en minder TV wilt kijken.
Samen met digitale herinneringen op je telefoon en agenda gaan die herinneringen je helpen om de nieuwe gewoonte steeds te herhalen.
De onzichtbare hand
Omgeving is de onzichtbare hand die het menselijk gedrag vormt. We zijn geneigd te geloven dat onze gewoonten een product zijn van onze motivatie, ons talent en onze inzet. Zeker, deze kwaliteiten zijn van belang. Maar het verrassende is dat, vooral gedurende een lange periode, je persoonlijke kwaliteiten worden overmeesterd door je omgeving. Als je je werk en leefomgeving aanpast aan je goede voornemens geef je jezelf meer kans van slagen.
Deel je verantwoordelijkheid met vrienden of familie.
Hoe help je jezelf om door te blijven zetten met de verandering van een gewoonte, als je zin hebt om te stoppen? Verantwoording. Bepaal iemand in je omgeving om je goede voornemen en je nieuwe gewoonte mee te bespreken en te delen. Zodat hij/zij je kan helpen op de momenten dat het lastiger is om de nieuwe gewoonte vol te houden.
Een heel team mensen kan natuurlijk ook, een hardloopgroep zal het je makkelijker maken om je nieuwe hardloop gewoonte vol te houden.
Beloon jezelf.
Je zult niet lang aan een verandering blijven vasthouden als je er echt een hekel aan hebt. Zoek liever wat plezier in het doen van de gewoonte. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, beschouw het dan niet als marteling, maar als een manier om van het buitenleven te genieten, om je lichaam in beweging te houden.
Geef positieve aandacht aan elk moment dat de (nieuwe)gewoonte lukt en vind dankbaarheid als je de nieuwe herhaling lukt.
Dankbaarheid voor het volhouden van je nieuwe gewoonte is een krachtig middel om jezelf positief te belonen.