(leestijd 4 minuten)
We hebben allemaal doelen en droom doelen, het is best lastig om ze te realiseren.
Elke keer hoor ik mensen die dingen zeggen als: “Ik ben goed aan een nieuw doel begonnen, “toch lijkt het alsof het me niet lukt om het lang vol te houden.”
Of ze zeggen: “Ik worstel met mijn doorzettingsvermogen, ik begin goed, maar ik kan niet heel lang op hetzelfde doel gefocust blijven.”
De teleurstellingen kunnen best groot worden als je dit met regelmaat overkomt.
Welke personen vinden het lastig om te veranderen?
Maak je geen zorgen. Je staat hier niet alleen veel mensen zullen deze uitdaging herkennen.
Er zijn dagen dat Ik bijvoorbeeld een nieuw project start, er een aan werk, dan de focus verlies en iets anders ga doen.
Ik laat dan te makkelijk anderen bepalen waar ik aan werk, wat maakt dat ik aan het einde van de dag nauwelijks vooruitgang heb geboekt. Ik heb gevoelsmatig hard gewerkt, met uiteindelijk te weinig resultaat.
De mythe van passie en motivatie
De mythe van passie en motivatie Op een dag in de sportschool was er een coach die in zijn lange carrière met meerdere topatleten had gewerkt. Ik was klaar met mijn training toen ik hem vroeg: “Wat is het verschil tussen de beste atleten en alle anderen? Wat doen de echt succesvolle atleten wat de meeste andere atleten niet doen?”
Hij noemde kort de dingen die je zou verwachten. Genetische voordelen. Geluk. Talent.
Maar toen zei hij ook iets wat ik niet verwachtte.
Verliefd worden op het proces van trainen
Hij zei, ” het komt neer op wie het beste de verveling van elke dag trainen het beste aankan. Wie het beste dezelfde trainingen en oefeningen steeds opnieuw 100% doet.” Of, welke atleet wordt er verliefd op het werkproces?
Meestal praten mensen over het maximaal gemotiveerd raken om met de juiste focus te werken aan hun doelen. Of het nu gaat om zaken, sport of kunst, je zult mensen vaak dingen horen zeggen als: “Het komt allemaal neer op voldoende passie.”
Als gevolg daarvan denk ik dat veel mensen teleurgesteld worden als ze hun focus of motivatie verliezen, omdat ze denken dat succesvolle mensen een niet te stuiten passie en wilskracht hebben die zij lijken te missen. En dat is precies het tegenovergestelde van wat deze coach zei.
In plaats daarvan zei hij dat succesvolle mensen dezelfde verveling en hetzelfde gebrek aan motivatie voelen als alle anderen.
En door dezelfde teleurstelling heen moeten werken. En bereid zijn om de zelfde oefening voor de zoveelste keer opnieuw te doen om te werken aan het nog weer beter beheren van de techniek.
Magische pil?
Ze hebben geen magische pil, waardoor ze zich elke dag weer klaar en geïnspireerd voelen.
Het verschil is dat de mensen die vasthouden aan hun doelen niet toestaan dat hun emoties hun acties bepalen.
Toppresteerders vinden steeds een manier om opnieuw door de verveling heen te werken en om de dagelijkse praktijk te omarmen die nodig is om hun doelen te bereiken.
Volgens hem is het deze vaardigheid, steeds het dagelijkse werk doen ook wanneer het niet makkelijk is, wat het verschil maakt tussen toppers en alle andere.
Doorwerken wanneer het werk niet gemakkelijk is
Iedereen kan hard werken als ze maximaal gemotiveerd zijn.
Elke atleet gaat in de week na een grote overwinning graag trainen. Wie zou dat niet doen? Je coach is blij, je teamgenoten zijn enthousiast en je hebt het gevoel dat je iedereen kunt verslaan.
Elke sales persoon stapt fluitend bij een nieuwe klant naar binnen als hij net een grote order heeft gescoord.
Maar wat als je je verveelt? Hoe zit het wanneer het werk niet gemakkelijk is? Hoe zit het als het voelt alsof niemand je inzet waardeert? Of als het je niet lukt om de gewenste sales resultaten te halen?
Ben je bereid en in staat om dan lang aan je niveau te blijven werken? Het vermogen om te blijven werken wanneer het werk niet makkelijk is maakt het verschil!
Het is niet het doel, het is het proces!
Al te vaak denken we dat onze doelen allemaal te maken hebben met het eindresultaat. We zien succes als een evenement dat kan worden bereikt. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden …
Veel mensen zien gezondheid als een gebeurtenis: “Als ik 20 kilo afval, dan ben ik in vorm.”
Andere mensen zien ondernemerschap als een evenement: “Als we ons bedrijf tijdens ‘die’ beurs kunnen presenteren, dan gaan we financieel stappen maken.”
Sommige mensen zien promotie als een gebeurtenis: “Als ik die promotie krijg, dan krijg ik de geloofwaardigheid die ik nodig heb.”
Het proces!
Dat zijn slechts enkele van de vele manieren waarop we succes als een enkele gebeurtenis categoriseren.
Als je kijkt naar de mensen die consequent hun doelen bereiken, begin je je te realiseren dat het niet de gebeurtenissen of de resultaten zijn die ze anders maken.
Het is hun betrokkenheid bij het proces. Ze worden verliefd op de dagelijkse praktijk, en op herhaling van een werkproces om steeds beter te worden.
Het grappige is natuurlijk dat deze focus op het proces je ook in staat stelt om van de resultaten te genieten …
Als je een goede schrijver wilt zijn, dan is het hebben van een bestseller geweldig. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken is om verliefd te worden op het schrijfproces.
Om dat de wereld meer te laten weten van jouw bedrijf, zou het geweldig zijn om te worden vermeld in het tijdschrift Elsevier. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken, is om verliefd te worden op het marketingproces.
Wanneer je in de beste vorm van je leven wilt komen, is het misschien nodig om 10 kilo te verliezen. Maar de enige manier om dat resultaat te bereiken is om verliefd te worden op gezonder eten en consequenter sporten.
Als je ergens aanzienlijk beter in wilt worden, moet je verliefd worden op het proces om het te doen. Je moet verliefd worden op het bouwen van de identiteit van iemand die altijd het werk doet wat nodig is, in plaats van alleen te dromen over de resultaten die je wilt.
Met andere woorden…
Word verliefd op verveling. Word verliefd op herhaling en oefenen. Word verliefd op het werkproces wat je nodig hebt en laat de resultaten voor zichzelf zorgen.